Underbara Sardinien med den himmelska maten

sardinien

Sardinien är den näst största ön i medelhavet, endast Sicilien är större. Ön tillhör Italien och har därför italienska traditioner och kultur. Det sardinska köket bjuder på många läckerheter från havet som jätteräkor, bläckfisk, olika fisksorter och alla andra sorters skaldjur. I matlagningen så används mycket olivolja, i norra Italien är det mer smör och fetare mejeriprodukter. Det finns också mycket färsk frukt och grönsaker. Väldigt typiskt för det Italienska köket är ostarna Mozzarella, Gorgonzola och Parmesan men även andra typ av ostar. Typisk förrätt i det Italienska köket är en sallad gjord på mozzarella, tomat och basilika och sedan ringlad olivolja över. Också kan vi inte skriva om en Italiensk ö utan att nämna det urtypiska för det italienska köket, pasta och pizza, detta är ett måste att beställa om ni besöker Sardinien, för bättre än såhär det blir det inte. Pizzorna bakas i stenugnar och pastorna är rent av himmelska. Det är inte krångligt att göra italiensk mat utan hemligheten är att maten lagas från grunden och endas färska livsmedel används, ofta så är det väldigt få ingredienser i maträtterna i Italien, de krånglar inte till det, däremot så lagas maten med kärlek och den får ta god tid på sig att koka in ordentligt innan servering.

I Italien så äter man middag tidigast runt klockan åtta på kvällen oftast ännu senare, sedan så sitter man i timmar och äter och umgås. För så ser traditionen ut i Italien, matstunden ses som en stund att samla familjen och att umgås och prata om vad som händer i livet. När det gäller drycker så är ju Italien världskänd för sina välsmakande viner som också är den vanligaste måltidsdrycken både till vardags och till helgen, dock så dricks vinet i mycket måttliga mängder. En annan dryck som är mycket viktig i Italien är kaffet och då främst espresso, det väldigt starka kaffet som serveras i små pytte koppar. Rivigt och uppiggande.

På Sardinien så finns en av världens allra vackraste stränder nämligen Stintino Beach som med sitt knallturkosa vatten och kritvita stränder ser ut som ett vykort från Västindien. Vattnet är väldigt klart och rent och lockar tusentals turister hit varje år, längs strandkanten finns flera restauranger och Caféer där man kan njuta av svalkande dryck och god mat. Du får heller inte missa marknaden i Alghero där du kan inhandla allt från smakrika korvar till smakrika ostar, ett måste när du besöker Sardinien.

Ett roligt sätt att upptäcka ön Sardinien på riktigt är att hyra en cykel och sedan cykla runt till de små byarna och ut till berg och landskap, packa med dig en picknick med lite bröd, ost och vin- som en riktig Italienare, och dra sedan runt på ön under en dag. Verkligen en härlig upplevelse. Du kan också korsa hela ön och sedan sova över på något mysigt litet bed and breakfast för att sedan cykla tillbaka dagen efter, ett väldigt mysigt och annorlunda sätt att upptäcka ön på.

Flagga By Angelus (Own work based on: [1] & [2]) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons