Semesterparadiset Cypern

cypern

Cypern är ett riktigt semesterparadis med kilometerlånga stränder och ett soligt och inbjudande medelhavs subtropisk klimat. Mellan månaderna maj till oktober så förekommer i princip noll procent regn och temperaturerna kan stiga upp till 40 grader under sommarmånaderna juni-augusti. Cypern erbjuder alltså ett utomordentligt soligt och hett klimat. Från november till april så är temperaturerna mycket lägre, i januari och februari så kan det falla under tio grader och i bergen, där blir det snö och skidsäsong. Märkligt men sant. I april så stiger temperaturerna till lite varmare än en svensk sommar och i maj så är det inte ovanligt att det blir över trettio grader. På vintrarna så regnar det rätt så mycket vilket är välbehövligt då de torra och heta somrarna ofta leder till torka på stora platser runt om på ön.

Cypern är ön som passar precis lika bra för barnfamiljen som för partygänget, väljer du att semestra i Aya Napia så är det mer fart och fläkt än på övriga turistorter. Många stränder är långgrunda och passar därför utmärkt till badsugna småbarn. Cyprioterna är också väldigt barnkära och du kan ta med dina barn till alla restauranger, de är välkomna. Inte som i Sverige alltså. Vad serveras det för mat på ön då? Mycket av maten är väldigt grekinspirerat och tzatziki är den vanligaste förrätten innan maten, även Moussaka och grekisk sallad med oliver, grönsaker och fetaost är väldigt vanligt här. Cyprioterna själva brukar beställa in många smårätter, meze, som de sedan alla delar på. Maten intas under en lång stund samtidigt som man umgås och pratar om livet. Till maten så kan man beställa in vin som producerats på ön, det finns både vitt och rött och även lokalt producerat öl. Båda håller en hög kvalitet. Även den aniskryddade spriten Ouzo är vanligt förekommande och brukar intas innan eller efter måltiden.

Det finns mycket att göra på ön, förutom att sola och bada. Du kan exempelvis besöka en vingård, surfa, dyka, segla eller vandra på de många leder och bergskedjor som finns på ön. Uppe i bergen är temperaturen också mycket svalare än nere efter kusterna vilket är bra då du ska vandra, det vill man inte göra i 40 graders hetta.

Att hitta boende på Cypern är inga problem, det finns i princip hur mycket som helst i alla prisklasser. Allt från det mer primitiva och enkla till det mer lyxiga och exklusiva, det avgör du själv. De flesta bokar hotell via ett charterbolag men det funkar också att köpa en flygbiljett till Cypern och boka resan på plats, tänkt dock på att det blir svårare att hitta boende efter önskemål under högsäsongerna då det är mer fullbokat. De flesta hotell har pool eller tillgång till pool, om inte så är ju inte det ett problem för du är ju omgiven av medelhavet, ett av världens vackraste och härligaste hav. Vart du än befinner dig på Cypern så är det inte långt till närmaste badplats, det fullkomligt kryllar av dem.