Grekland- ett land med en lång historia

grekland

Grekland med sin historia långt bak i tiden är dessutom medelhavets äldsta demokrati, många av de grekiska folksångerna handlar om motstånd till diktaturer och annan toppstyrd politik. Här är folkets röst viktig. Den grekiska historien och dess mytologi är väldigt omfattande och får inte plats i en artikel, vi kommer därför att inrikta oss på Grekland som det ser ut i dag. Tyvärr så har Grekland pyntat framsidor på press världen över det senaste året och tyvärr är det inte i en positiv bemärkelse utan det handlar istället om den djupa ekonomiska kris som landet nu befinner sig i. Trots att Grekland har ett tryggt socialt nät så lever i dag flera greker i stor fattigdom och framtiden ser inte ljus ut. Landets stora inkomstkälla är turismen och man beräknar att cirka åtta miljoner turister besöker landet varje år, mest så lockar de Grekiska paradisöarna som Kos, Kreta och Korfu allra mest turister. De åker till Grekland dels för att landskapet är väldigt vacker och för att vattnet är så klart och turkost, men de lockas även hit för Grekernas oerhörda vänlighet och för den smakrika och mycket goda maten.

Grekland har ett typiskt medelhavsklimat med varma torra somrar och milda och regnrikare vintrar. Nästan all turism kommer dit under sommarsäsongen då det går att bada och snorkla. Grekland har ett av världens vackraste vatten och här trivs många arter i korallreven. Här finns allt från färgglada fiskar, sköldpaddor, delfiner och bläckfiskar. Dessa finns också med på menyn, särskilt bläckfisken är ett tydligt inslag i den grekiska kosten, både som friterad och grillad- gärna med tzatziki och bröd till. Stränderna i Grekland varvas med kritvita sandstränder, klippstränder, klapperstenstränder och lavastränder med svart sand. Det är bara att välja och vraka vilken typ av strand som man helst föredrar.

Husen i Grekland är ofta vita med mycket färgglada inslag, oftast i form av en knallblå dörr eller fönsterbräde. Detta matchar väldigt fint det knallblå medelhavsvattnet som omger öarna. I Grekland så tillhör den största delen av befolkningen den grekisk-ortodoxa kyrkan och små mysiga kyrkor finns lite varstans. Landet är väldigt tillåtande och det är inga problem att exempelvis resa runt som öppet homosexuell vilket kan vara problematiskt i vissa länder, här är det fritt, precis som det ska vara.

Vill man åka till Grekland för att parta loss ordentligt så är ön Kos ett bra alternativ, här finns det mesta i nöjesutbud och det är vanligt att yngre åker hit för att festa och ha det gott under semesterns ljuva dagar.

Ett bra sätt att resa runt i Grekland är att ö-luffa runt mellan de många öarna som omger fastlandet. På så sätt så får du se det mesta av vad Grekland har att erbjuda, sedan så kan man avsluta sin resa med att tillbringa en tid på fastlandet där man kan göra en resa bak i tiden till antiken Grekland, mycket är bevarat och mycket finns att se.